ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ                                        ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

  ||   ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ   ||   ΟΜΑΔΑ   ||   ΙΣΤΟΡΙΑ   ||   ΔΙΟΙΚΗΣΗ   ||

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 

ΑΓΩΝΕΣ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΕΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

 

 ΠΟΛΟ

ΟΜΑΔΑ
ΑΓΩΝΕΣ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΕΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 

 ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

VOLLEY
BASKET

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010  
Εθνικός  Βαλκανικό Κύπελλο 

Φάση από τον αγώνα του 1976 με την Δυναμό Τιράνων

'Ολοι εμείς οι φίλοι του Εθνικού έχουμε το παράπονο πως η ομάδα μας δεν αγωνίστηκε ποτέ στην Ευρώπη, αν κι είχε όλα τα αγωνιστικά φόντα για να το πετύχει. Πολλές ήταν οι συγκυρίες που μας στέρησαν τη συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Για παράδειγμα, όταν ο Εθνικός πήρε το Κύπελλο Ελλάδας το 1933, δεν υπήρχαν ακόμα οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ το 1956 που η ομάδα μας ήρθε δεύτερη στο πρωτάθλημα και λογικά θα συμμετείχε στα ευρωπαϊκά κύπελλα, οι ελληνικές ομάδες δε συμμετείχαν σε αυτά. Το 1974-75 επίσης, με την 4η θέση, η ομάδα μας έμεινε εκτός Ευρώπης για να βγει ο Παναθηναϊκός, αν και 5ος, μέσω του Κυπέλλου. Αργότερα, η Ελλάδα έφτασε να έχει μέχρι και 6 εκπροσώπους στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ομάδες όπως ο Ιωνικός, ο Ατρόμητος ή το Αιγάλεω να έχουν πετύχει την έξοδό τους στην Ευρώπη τερματίζοντας στην 5η ή την 6η θέση.

Παρόλα αυτά, ο Εθνικός συμμετείχε δυο φορές στο παρελθόν σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, σαφώς μικρότερου βεληνεκούς κι ενδιαφέροντος. Αναφερόμαστε στο Βαλκανικό Κύπελλο, μια διοργάνωση που διεξήχθη από το 1961 ως το 1994 και σ' αυτή συμμετείχαν ομάδες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την ενωμένη τότε Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία και φυσικά και τη χώρα μας. Μάλιστα, 6 ομάδες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο, οι ΟΣΦΠ, Πανιώνιος, ΠΑΟ, Ηρακλής, ΟΦΗ κι Εδεσσαϊκός.

Η ομάδα μας δεν έδωσε ποτέ ιδιαίτερη βαρύτητα σ' αυτό το θεσμό. Έτσι οι συμμετοχές της είχαν κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα. Δεν παύουν όμως να αποτελούν μέρος της ιστορίας της, όντας μάλιστα οι μόνες επίσημες συμμετοχές της σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τους αγώνες. Την περίοδο 1976 ο Εθνικός συμμετείχε σε όμιλο με αντιπάλους την παντοδύναμη τότε Ντιναμό Ζάγκρεμπ (που κατέκτησε και τον τίτλο) και τη Ντιναμό Τιράνων. Η ομάδα μας ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με μια σπουδαία νίκη απέναντι στη μετέπειτα νικήτρια, με 1-0. Στη συνέχεια όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας, ενώ στο τελευταίο αδιάφορο εντός έδρας παιχνίδι ηττήθηκε κι από την αλβανική ομάδα.

Συγκεκριμένα λοιπόν, είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

17/3/76 - Εθνικός - Dinamo Zagreb 1-0

31/3/76 - Dinamo Tirana - Dinamo Zagreb 1-2

14/4/76 - Dinamo Tirana - Εθνικός 2-0
(δείτε και το σχετικό video, με αλβανική περιγραφή, http://www.youtube.com/watch?v=JoiADY-tsOU)

28/4/76 - Dinamo Zagreb - Εθνικός 2-1

12/5/76 - Dinamo Zagreb - Dinamo Tirana 2-1

26/5/76 - Εθνικός - Dinamo Tirana 3-4


Τελική βαθμολογία

1. Dinamo Zagreb 6 (6-4)

2. Dinamo Tirana 4 (8-7)

3. Εθνικός 2 (5-8)

Η επόμενη συμμετοχή του Εθνικού έλαβε χώρα την περίοδο 1991-92, με το σύστημα πλέον να έχει αλλάξει. Δεν υπήρχαν πια όμιλοι, ενώ ο Εθνικός συμμετείχε κατευθείαν στα ημιτελικά, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Αντίπαλός της ήταν η τουρκική Sariyer. Στις 7/11/91 ο Εθνικός κέρδισε με 3-0 στο στάδιο Καραϊσκάκη, ενώ στις 20/11/91 γνώρισε τη συντριβή με 5-0 στην Κωνσταντινούπολη.

Συνολικά σε 2 συμμετοχές της στο Βαλκανικό Κύπελλο, η ομάδα μας έδωσε 6 αγώνες. Σημείωσε 2 νίκες και 4 ήττες, με σύνολο τερμάτων 8-13.

 

 

  ΣΤΑΔΙΟ
  ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  PHOTO GALLERY
  LINKS

 

 

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με τους συντάκτες του www.ethnikos.gr

                  
© 2001-06  BLUE  WEB FANS,  ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ