ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ                                        ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

  ||   ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ   ||   ΟΜΑΔΑ   ||   ΙΣΤΟΡΙΑ   ||   ΔΙΟΙΚΗΣΗ   ||

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 

ΑΓΩΝΕΣ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΕΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

 

 ΠΟΛΟ

ΟΜΑΔΑ
ΑΓΩΝΕΣ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΕΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 

 ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

VOLLEY
BASKET

 

 
γήπεδο Καραϊσκάκη  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το νέο Καραϊσκάκη μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του.

 

Το παλιό Στάδιο που για δεκαετίες δόξαζε την ομάδα μας

Πληροφορίες: Είχε αρχικά κτιστεί ως ποδηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 σε έκταση που ανήκε στην εταιρία των σιδηροδρόμων Σ.Α.Π. Α.Ε. (πρόγονος των Η.Σ.Α.Π.) και παραχωρήθηκε δωρεάν στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (νυν Ε.Ο.Ε.). Το "Ποδηλατοδρόμιο" άρχισε να χρησιμοποιείται κυρίως σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920. Η φορά του αγωνιστικού χώρου (με την περιβόητη καρβουνόσκονη) ήταν βορράς-νότος, με τα τέρματα να βρίσκονται προς την πλευρά της οδού Πειραιώς και της θάλασσας). Το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως τη δεκαετία του 1960, παίρνοντας τη μορφή σταδίου με στίβο. Ο αγωνιστικός χώρος έγινε κάθετος προς τον παλιό (ανατολή-δύση), με τα τέρματα να βλέπουν προς την Καστέλα και το Φάληρο. Από εκείνη την εποχή άλλαξε και η ονομασία του προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που σκοτώθηκε στο Φάληρο κατά τον Αγώνα του '21.

Το στάδιο διατήρησε αυτή τη μορφή μέχρι και το 2003, έχοντας όμως περιπέσει πλέον σε εγκατάλειψη. Το παλιό στάδιο κατεδαφίστηκε μέσα στην άνοιξη του 2003 και κατόπιν ξεκίνησε η κατασκευή του νέου γηπέδου. Απέκτήσε τη παλιά φορά που είχε και το Ποδηλατοδρόμιο. Το έργο, που κατασκευάστηκε από την J&P-ΑΒΑΞ, παραδόθηκε στις στις αρχές Ιουλίου και χρησιμοποιήθηκε στο ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας 2004.

Η νέα όψη των κερκίδων του Καραϊσκάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Η νέα όψη των κερκίδων του Καραϊσκάκη Από τα κυρίαρχα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του νέου γηπέδου είναι αναμφισβήτητα τα μεταλλικά του μέρη. Τα μεταλλικά στοιχεία του γηπέδου έχουν μήκος μέχρι 40 μέτρα και μεταφέρθηκαν με ειδικές νταλίκες από το εργοστάσιο της INTRAMET στη Λάρισα. Το νέο γήπεδο είναι πλήρως στεγασμένο, για την συναρμολόγηση των στοιχείων του στεγάστρου ήρθε ειδικός γερανός από την Ολλανδία με ανυψωτική ικανότητα 1000 τονομέτρων. Οι μεταλλικές αυτές κατασκευές έχουν επιλεγεί με γνώμονα το σεβασμό της αισθητικής στην περιοχή με αποτέλεσμα το έργο να είναι απόλυτα συμβατό με τα χαρακτηριστικά της θέσης του γηπέδου στο Φαληρικό όρμο. Μεγάλη έμφαση επίσης έχει δοθεί στην εξασφάλιση άριστης ορατότητας από τις 33.500 θέσεις του γηπέδου αλλά και στο σχεδιασμό του αγωνιστικού χώρου, του φωτισμού, και των ηχητικών του. Τεχνολογικά είναι από τα πιο μοντέρνα της Ευρώπης, διαθέτει δύο διπλά σετ αποδυτηρίων για τη διοργάνωση ποδοσφαιρικών τουρνουά.

Ο νέος ηλεκτρονικός πίνακας

Η πρόσβαση στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου είναι εφικτή από πέντε κύριες εισόδους μια εκ των οποίων είναι και ο σταθμός του ΗΣΑΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δημιουργηθεί ειδική ράμπα που συνδέει το σταθμό του ηλεκτρικού με το γήπεδο που κατά την διάρκεια των αγώνων θα χρησιμοποιούν οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας, ενώ το πάρκινγκ του γηπέδου θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες της περιοχής όταν δεν θα διεξάγεται κάποιος ποδοσφαιρικός αγώνας. Στη δυτική πλευρά, στο ισόγειο υπάρχουν 50 θέσεις για άτομα μειωμένης κινητικότητας. Στη δυτική πτέρυγα στο κτίριο VIP υπάρχουν 40 σουίτες με δυνατότητα φιλοξενίας 470 ατόμων και διακεκριμένο διάζωμα. Στον εμπορικό χώρο, 6.500τμ, λειτουργούν εστιατόρια, καφέ, καταστήματα αθλητικών ειδών, γυμναστήριο κλπ.

 

Το Καραϊσκάκη ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (που διατηρεί την κυριότητα), η χρήση του όμως έχει παραχωρηθεί μέσω της ΓΓΑ στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό ΣΦΠ για 49 χρόνια.

 

 

  ΣΤΑΔΙΟ
  ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  PHOTO GALLERY
  LINKS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με τους συντάκτες του www.ethnikos.gr

                  
© 2001-06  BLUE  WEB FANS,  ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ